Kuuntelin Ikääntyvien yliopistossa eläkkeellä olevan "koko kansan psykologin" Pirkko Lahden luentoa Elämältä se maistui. Luento oli voimaannuttavaksi rakennettu ja toimi hyvin vitsejä myöten. Siinä tuntui aiheesta usein puhuneen kokeneen luennoitsijan elämänkokemus ja luentotaito. -Kannatti
 |
Kaktuksen yllätyskukka |
tulla, jos mieleen jäi yksikin asia, sanoi hän.
Asiat eivät olleet uusia, mutta kooste oli vaikuttava hyvän elämän kartoitus.
Onnellisuuteen tarvitaan kolme asiaa: että on
jotain tehtävää, jotain rakastettavaa ja jotain toivottavaa.
Kymmenen kohdan hyvän elämän listaa, joka on ollut joskus Helsingin Sanomissakin, en kokonaan muista, mutta siitä jäi mieleen muun muassa, että ihminen tarvitsee ja voi ylläpitää neljästä kuuteen ystävää, ei enempää. Ystävien lisäksi ihminen kaipaa heimoa, kuulumista laajempaan yhteisöön. Paikkakunnan vaihdoksissa siitä voi tulla puute. Eniten mietin jälkeenpäin hakaa, jonka rakentamisella ihminen rajaa asioita elämäänsä tai siitä pois. Mitähän asioita minä nytkin turhan takia rajaan hakani ulkopuolelle- etten jaksa, viitsi, osaa, uskalla? On niitä.
 |
Kevättä helmikuussa |
Jotain tehtävää? Ikäihmisillä se on muuttuva asia. Merkityksellisyyden kokemus kaipaa jotain roolia elämässä. Siitä tarpeesta hyötyvät monet lapsiperheet konkre
ettisestikin. Ajattelen, että iän karttuessa
tehtävä voi olla omatoimisuus, itsestään huolehtiminen. Laajempaa merkitystä saa silloin siitä, että
ajattelee säästävänsä yhteiskunnan vähiä resursseja mahdollisimman pitkään. Se kannustaa oman kunnon ylläpitoon.
Rakastettavaa, toivottavaa tai odotettavaa. Niitäkin on hyvä ajatella ja ylläpitää : ketä tai mitä minä voin rakastaa, mitä toivoa tai odottaa.
Runsas yleisö virtaili salista hyväntuulisen näköisinä, päättäen vähentää vaivojensa jatkuvaa valitusta, muistaen ilonaiheitaan ja aikoen nauttia hyvistä kahveista kahviossa.