sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Hyväksynnän kautta


Kognitiivisen psykologian uusin terapiasuuntaus HOT eli hyväksymis- ja omistautumisterapia korostaa ahdistuneen olonsa hyväksymistä ja lempeää lähestymistä kontrolliyritysten sijasta. Voi opetella huomaamaan tunteensa ja reaktionsa, hyväksyä ne ja ottaa niihin vähän etäisyyttä. Voi opetella elämään tässä hetkessä sen sijaan, että mieli aina käsittelee ongelmia. Mindfulnes- ajattelu on taustassa mukana. Voi miettiä, mikä minulle on tärkeätä ja miten voi nyt elää ongelmiensa kanssa. Voi pitää kiitollisuuspäiväkirjaa, jotta huomaisi elämässä muutakin kuin oman kehon ja mielen reaktiot. Olen lukenut tästä vain netistä. Varasin  kirjastosta psykologi Arto Pietikäisen kirjan "Kohti arvoistasi", joka käsittelee tätä aihetta.
Olen tullut kovin herkäksi jännittämään asioita, esimerkiksi aikataulutettuja asioita kuten tutkimuksiin menoa. Uimahalliin menoa en jännitä, kun se on aivan oma asiani milloin menen, lähden jos tuntuu hyvältä mennä vesijumppaan. Aikaa yksinäisellä sairastelevalla on kaikkeen liikaa ja pienistä asioista tulee suuria. Puhelun odottaminen on siitä esimerkki. Keho reagoi vahvasti mielen liikkeisiin. Päätä puristaa ja huimaa helposti. Kai reaktioiden muuttumisessa on monta kehollista asiaa mukana, kuten se vieläkin ylärajan lähellä oleva kilpirauhasarvo tai lääkkeiden moninaiset vaikutukset. Elämässä on ollut yhtä ja toista tekemistä eikä tällaista ole esiintynyt. Nyt tuntuisi mahdottomalta pystyä kestämään ja hoitamaan esimerkiksi puolison hautajaiset ja kuolemaan liittyvät viralliset asiat.
HOT tarkoittaa siis lempeätä suhtautumista omiin reaktioihin. "Kohtele itseäsi lempeästi ja ymmärtäväisesti niinkuin parasta ystävääsi". Hyvältä tuntuu kuitenkin räväkämpikin ravistelu. -Onko sinusta nyt tullut aivan mökkihöperö, kysyi poikani, kun kerroin  menemisjännityksistäni. Ja kutsui heille. Joskus se varmaan onnistuu, vaikka olo ei koskaan olisi entisensä.

2 kommenttia:

  1. Luin "Kohti arvoistasi" kirjan muutama vuosi sitten. Se herätti todella paljon ajatuksia ja mielestäni oivalluksiakin. Ostin kirjan myöhemmin sekä jtselleni että lapselleni. Itse en vielä ole uudelleen ehtinyt kirjaan palata, mutta se on kyllä tavoitteena. Kiitollisuusharjoituksiin käsittääkseni HOT suhtautuu tilannesidonnaisesti (http://www.joustavamieli.com/2017/08/flirttailua-positiivisen-psykologian.html#more) - jossain tapauksissa ne voivat olla haitallisiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja linkistä. Olin netistä lukenutkin juuri Pietikäisen tekstejä. Mikään asia ei sovi joka ongelman avuksi. Kiitollisuuden korostus voi kieltää ongelman tai sitten jossain kohdassa avartaa elämän kokemista. Itsensä muuttaminen pakolla ei tahdo toimia, mutta tietysti tässäkin hyväksymislinjassa takana on odotus muuttumisesta. Odotan kirjan lukemista.

      Poista