tiistai 11. joulukuuta 2018

Hammaskirurgiaa

Torpalla vietetyt päivät ja ystävien kanssa vietetty leppoisa  itsenäisyyspäivän ilta olivat kuin lomaa sairausasioista. Nyt taas kulutetaan virallisen asuinpaikkakunnan terveyspalveluja, joita olen hyvin saanut. Eilen oli aikamoinen hammaskirurginen operaatio. Laitettiin ensin mieto esilääkitys, puolikas edelliskertaisesta, joka oli liian vahva. Poistettiin jäljellä olevat neljä yläleuan hammasta kokoproteesia varten. Entinen moneen kertaan lisäilty osaproteesi on ollut melkein mahdottoman hankala pitää jo koko vuoden.
Aikaa hammaslääkärin tuolissa kului yli puolitoista tuntia. Sivummaiset hampaat eivät millään halunneet irrota. Iän myötä juuret kuulemma kiinnittyvät yhä lujemmin leukaluuhun. Piti halkoa juuria ja porata luuta, ennenkuin kaikki saatiin vedetyksi pois. Oli kova urakka lääkärillä. Minä keskityin hengittämään. Sitten uusi kokoproteesi pantiin suoraan veriseen suuhun. Sitä täytyy pitää suussa yötä päivää hillitsemään turvotusta. Nyt on ohjelmassa viikon penisilliinikuuri, lääke kolme kertaa vuorokaudessa, vahvoja särkylääkkeitä, kylmähaudetta ja kylmiä juomia. Kokeilin aamulla purra banaania, oli liian kivuliasta. Ohjeessa kehoitettiin ottamaan lääkkeitä  ennalta ennenkuin  särky pahenee eikä kovaa kipua ole tuntunutkaan. Aikamoinen on lääkearsenaalini kokonaisuus.
Nyt vain toivotaan paranemista. Lähiaikoina alkaa sitten tuntua, miten uusi proteesi asettuu. Muokata ja hioa sitä varmasti pitää. Voi kun siitä tulisi toimiva, että pystyisi hyvin syömään!
Ihmettelen, miten levollinen olin edellispäivän, siis sunnuntain, eilisaamun ja koko operaation ajan, minä joka viime vuoden aikana olen hermoillut ja jännittänyt lääkärin puhelinaikojakin Aivan kuin minua olisi jotenkin kannettu. Tuli olo, että minun puolestani rukoiltiin. Tytär ihmetteli, kun odotusaulassa tein kaikessa rauhassa sudokua. -Sinä alat tulla entisellesi, hän sanoi toiveikkaasti.
Ennen joulua on ohjelmassa vielä  vatsatutkimuksia sekä suun tikkien poisto. Hammaslääkäri haluaa itse tarkistaa tilanteen. Näistä harrastuksista muodostuu lähiviikkojen ohjelma.

2 kommenttia:

  1. Huhhuh, olet taas ollut uusien kokemusten silmäkkeessä. Hienoa, että kerroit tämän, onhan tuo hammasasia jokaisen ikääntyvän tärkeimpiä terveyspulmia. Totesin Toiselleni taannoin, että alkuperäisen hammaskalustoni (sen mitä siitä on jäljellä)kunnossapito on maksanut eniten kaikista hoitoihin ja terveyteen satsatuista. Viimeksi uusittiin puruhampaiden paikkoja, niissä muovipaikka ei kauan kestä, nyt on laitettu keraamiset (á n. 700 eur) ja toivon, että nuo kestävät niin kauan kuin vielä hampaita tarvitsen. Tätäkin kalliimpia ovat kaksi implanttia etuhampaissa, jotka kyllä ovat kestäneet hyvin omenan haukkaamisetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon on minullakin mennyt rahaa hampaisiin, tosiaan suurin terveysmenoerä moninkertaisesti. Olisi ehkä pitänyt laittaa kokoproteesit jo nuorena, kuten lapsuuskaverini, jolla ei ole ollut sen koommin mitään hammasongelmia!😺

      Poista