keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Kuihtuvat ruusut

Vettä ripsii ikkunoihin, on harmaata kuin syksyllä, lämmintä vain muutama aste. Torpassa on lämmintä sisällä. Ensitöikseni aamulla sytytin tulen puuhellaan. Hetken päästä laitan tulen takkaan. Hain puita ja kiittelin taas miestäni, joka ahkerasti teki klapikasoja.
Sitkeästi nurmikko alkaa vihertyä, sammalta kyllä on paljon. Linnut ovat ihmeellisiä. Niillä on valtava elinvoima ja into. Ne rakentavat touhukkaasti pesiään ja kuuluttavat  riemukkaasti reviiriään varhaisesta aamusta iltamyöhään.
Linnuista tulee mieleen oma nuoruus ja aikuisikä. Jaksettiin mekin pesä rakentaa monta kertaa uuteen paikkaan, hoitaa lapset, hankkia elanto. Millainen on lintujen vanhuus? Taitaa olla aika lyhyt.
Luin omakannasta lääkärien yhteenvetoja tutkimuksistani ja käynneistäni. Minun pitäisi olla kunnossa. Silti en ole. Väsyn helposti enkä jaksa, niinkuin vielä viime syksynä. Olen pulassa täällä, jos en jaksakaan pyöräillä neljän kilometrin päähän kauppaan. Tosin sieltä voidaan jopa hakea kauppaan. Yritän vähentää oheislääkkeitä kuten happosalpaajaa ja nukahduslääkettä, mutta ei tahdo onnistua.Tunnen monia, jotka potevat kehonsa muutoksia sairauksien tai iän myötä. Joillakin on kovia kipuja. Jotkut taas elävät terveinä ja nuorekkaina vuosikymmenestä toiseen. Toivon, että he huomaavat olla kiitollisia siitä. Siihen ryhmään minäkin luulin kuuluvani.
Minulla on tapana laittaa kuihtuvat ruusut vesiastiaan. Siinä ne saavat jatkoelämän. Ne niinkuin mekin joudumme hyväksymään kukoistuksen ja kuihtumisen elämänkaaren.

2 kommenttia:

  1. Kiitollisuuteen ei tarvita täydellistä terveyttä, nuorekkuuttakaan. Se voi olla elämän asenne. Täytettyäni 70, ajattelin, että on mahdollista etten saavuta isäni ikää (86) äidistä puhumattakaan (96). Kaikki on Luojan suunnitelmassa, vuodet, kuukaudet ja päivät. Ja hiljalleen ne täyttyvät, sellaisina kuin kulloinkin. On mahdollista olla kiitollinen ehdoitta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitollisuus on minunkin mielestäni elämänasenne, jota olen koettanut jo pitempään harjoittaa. Olen tuntenut siinä lajissa hyvin ihailtavia vanhuksia. Terve ja hyvä olo voivat tuntua itsestään selviltä silloin, kun ne ihmisellä on. Eron huomaa, kun ne menettää.

      Poista