tiistai 31. heinäkuuta 2018

Kuuman sisällä

On merkillinen, pysähtynyt, odottava tunnelma. Muuttuuko mikään tänäänkään tässä monen viikon painavassa helleputkessa, tuleeko ukonilma? Varjossa on 32 astetta, yöllä yli 20, sisällä 27 astetta. Yhden huoneen saa viilennetyksi. Aamulla olen ollut ulkona, poiminut vadelmia, niittänyt vähän nokkosia, käynyt saunatuvan ammeessa vilvoittelemassa. Auringon noustessa ylemmäs paahtamaan pysyttelen sisällä. Vältän aurinkoa ja kuumuutta monesta syystä. Olo on kuin vangilla, liikkumaton olo. Hätäähän minulla ei ole, kun voin olla välillä viilentymässä ilmapumpun hurinassa, vähän epämiellyttävässä kyllä pitempään ollen. Ajattelen monia läheisiä ja tuttuja, kuinka pärjäävät ja jaksavat ilman viilennystä päivän ja yön. Joillekin lämpö sopii, monelle se on kärsimystä. Täällä ei ole satanut puoleentoista viikkoon. Ennen ei ole tullut mieleen pelätä metsäpaloa.Tiedän, että maailma pyörii tuolla kauempana, autot kulkevat, ihmisiä on töissä, kaikenlaisissa töissä, junat ja bussit kulkevat. Onkohan päiväkodissa mitään viilennystä?
En ole tänään nähnyt yhtään ihmistä. Olen hiljaisen helteen sisällä. Minkälaisia säätiloja, luonnonilmiöitä ja ilmastoja mahtavat lapseni ja lapsenlapseni kokea elämänsä aikana? Illalla hiukan viilenee, tuuli on lämmin, kerrankin, niinkuin etelän lomamaissa. Jospa menisi myöhällä vähän pyöräilemään.
Kolme vuotta sitten oli hänen viimeinen päivänsä kotona.

1 kommentti:

  1. On ollut kestämistä siellä sekä täällä. On uutisoitu vanhoissa sairaaloissa ja hoitolaitoksissa sisälämpötilan nousseen 30 asteeseen, eli tukalan helteen lukemiin. Miten ihmeessä potilaat jaksavat ja miten hoitohenkilöstö - sopii kysyä.
    Yhden hyvän puolen helteen jatkumisessa löysin: mediassa ja somessa herätään kysymään oikeasti, miten toistuviin pitkiin hellejaksoihin voi ja pitää varautua. Yksilöllisesti huomaan oppineeni kehittämään päivittäiset rutiinit sellaisiksi, että selviän, mutta se on vienyt pari viikkoa. Ehkä mukana on myös oman elimistön sopeutumista. Ilmastointilaitteiden asentaminen joka huoneeseen ei tule kyseeseen ja näissä neliöissä yksi laite ei ratkaise mitään. Senkin olen huomannut, että meren äärellä on vilpoisampaa. Hyvin ilmastoitu vene auttaisi, mutta ei se ole realismia.

    VastaaPoista