maanantai 2. heinäkuuta 2018

Valon juhlaa


Vielä illalla yhdentoista maissa, kun laittelee säleverhoja kiinni, näkyy auringon paiste metsän takana pelloilla. Valoa on ylenmäärin. Kun saisi tämän valon tankatuksi talven varalle! Miten pimeä ja kylmä oli viime talvi, joulukuussa ei näkynyt aurinkoa kertaakaan. Ella Kannisen ohjelmassa Eppu Nuotio lausui oman hienen pikku runonsa. Sen ajatus oli, että nyt säilöän kaiken valon, että jaksaisin taas läpi talven pimeän.
Iltakävelyllä kiertelen pihaani ja tienvarsia, ihailen laskevan auringon valaisemia mäntyjen runkoja. Maalaiskasvatin sielu lepää tienvarren tutussa kasvustossa: päivänkakkara, kissankello, apila, siankärsämö, horsma, mesimarja (luhrikka) jne. Pienellä alalla on paljon eri kasveja. Vanhan maalaistalon pihapiirissä putkahtelee siellä täällä esiin vanhoja perennoja, joiden nimiä olen taas netistä kerrannut. On lehtosinilatva, rohtosuopayrtti, maahumala, niittyhumala, peurankello, akileija. On myös muutamia saatuja, joiden nimiä en muista, ne kun eivät tahdo tarttua päähäni. Parhaiten menestyvät naapureilta saadut kasvit. Tatarilla on huikea kasvuvoima. Se vaatii jatkuvaa rajaamista.
Tatar kukoistaa
Murrosiän kuohuja tasoittelin pitkillä metsäretkillä. Silloin ei luonnossa tarvinnut pelätä muuta kuin käärmeitä eikä niitäkään meilläpäin näkynyt. Ei ollut karhuja eikä susia, ei hirvikärpäsiä eikä punkkeja. Tämän hetken lasten pitää varoa monenlaista luonnossa. Heidän pitää myös selvitä muuttuvassa maailmassa, jonka hallinta alkaa meikäläisestä tuntua liian vaativalta. -Tuota en aio hankkia, sanon itselleni, esim. mobiilimaksamisesta.
Tietokoneissa aina jokin huolestuttaa. Nyt tämä kannettava ei esim. lataa akkua, johdossako vika? Vanha pöytäkoneeni toimii vakaasti verrattuna tähän uudempaan, mutta sen ohjelman päivitys tulee puolen vuoden päästä poistumaan eikä se nytkään päivity, pitkä talvipaussi hyyti sen asiantuntijankin tutkimana. Windows 10 on käsissäni hyppivä ja levoton ohjelma verrattuna seiskaan.
Niittyhumala
Lapset ja lapsenlapset oppivat yleensä näppärämmiksi kuin me, joiden varhaislapsuudessa ei ollut sähköäkään.
Nyt olen täällä, minne koko talven kaipasin. Katselen, kuljeskelen. Moni asia on hyvin, mutta uneni on huonontunut ennestään, vaikka se jo oli paremmalla tolalla. Koetan aina vähentää lääkkeitä, jotka eivät ole pakollisia, mutta joudun palaamaan niihin, esim. kun uni vain ei tule eikä kestä. Väsymyksen takia olen kieltäytynyt monesta mukavasta menosta. Miksi en ole rento täälläkään?
Tienvartta


2 kommenttia:

  1. Valo on tärkeää henkiselle hyvinvoinnille. Nyt sitä on! Ihanaa, että voit olla kukkapihoillasi, metsän ja peltojen tuntumassa. Maan kauneudesta saamme myös voimaa.
    Koeta pysyä lastesi avustuksella tekniikassa mukana, yhteydet ihmisiin kapenevat, jos kaikki jää puhelimen varaan. Minunkin pöytäkoneessani on Windows 10, siihen tulee kaksi kertaa vuodessa isompi päivitys ja olen tottunut hyvin tämän kanssa toimimaan. En osaa sanoa, miten onnistuisin läppärin kanssa. Puhelimen tekstiviestienkin kirjoitus on toisinaan hankalaa ja IPhonelta sähköpostien lukeminen on työlästä tekstin pienuuden vuoksi.
    Kiva kuulla kesätunnelmistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän omakin osaaminen on vuosikymmenen aikana paljon parantunut - aluksi poika hoiti kaiken tietotekniikan, mutta rajoitettua se taitaminen on ja säikähdyksiä tulee. IPad on eniten käytössäni nettihakemisissa. Nyt on parasta varautua kannettavan kuljetteluun, jota käytän asioiden hoidossa, jottei tule liian pitkiä käyttökatkoksia ja jotta totun sen toimintaan. Kannettava ei tunnista täällä vanhaa tulostinta, osasin sen testata. On siis ostettava tänne uusi tulostin. Kännykkäni on nyt peruspuhelin Doro, koska se kuuluu täällä syrjässä. Aika metka taas näpytellä tekstiviestejä vanhaan tyyliin. Älypuhelimeni toimii kuitenkin WiFi- alueella tietokoneena, vaikka sillä ei voi nyt soittaa. Saan valokuvat siirretyksi ja WhatsUpp- viestit, joita nuorempi väki pelkästään käyttää.Ei se siis ollutkaan rikki silloin yhtenä yönä, vaan päivitti jotain sovellusta niin ettei toiminut, en tiennyt rataskuvien merkitystä! Jos olisin nukkunut, en tietäisi asiasta mitään. Kyllä näissä laitteissani vanhalla värkkäämistä riittää! Kiitos kommentistasi !

      Poista