maanantai 1. heinäkuuta 2019

Unelmia?

Keittiöunelmia, puutarhaunelmia, hääunelmia? Unelmatalo, unelmamies, unelmakoti, unelmakroppa. Täydellinen sohva, täydellinen väri, täydellinen kannu, täydellinen kakku.
Ihmisellä pitää olla unelmia, sanotaan. Minä olen varmaan tosi tylsä ihminen, kun en tunnista oikein mitään noista unelmista, joita media ja some on täynnään. Pikemminkin sopeudun siihen, mitä on. En ole koskaan kuvitellutkaan remonttia, jossa seiniä kaadetaan. Ei ole koskaan keittiössäni ollut hyvin laskutilaa, mutta open concept sattuu vanhassa tuvassani ja yksiössäni olemaan, avokeittiö. Ne ovat sittenkin, kun se muoti menee ohitse.

Luonto kyllä on varmaan ollut unelmani tai tarpeeni ja sen puute tuskallinen olotila. Onneksi  olen vielä päässyt tänne syrjäkylän kasvien ja lintujen keskelle. Ja elävä tuli, sitä kaipaan jos sitä ei ole. Nythän keksinkin, keittiöunelmani on puuhella, monitoimilaite: ruuanlaitto, uuni, lämmitys, kuivaus, vedenkuumennin, tunnelma, ilmanlaatu.
Tienvarsien ja niittyjen luonnonkasvit ovat minulle yhtä tärkeitä kuin viljellyt kasvit. Ne vaihtuvat koko ajan. Kukkapenkeissäni kasvavat myös satunnaisesti leviävät perennat, kuten peurankello, lemmikki, maahumala, päivänkakkara,kevätesikko. Vuohenputkea perkaan pois. Naapurin emäntä harmitteli unikkoa, joka leviää itsekseen sinne tänne. -Anna minulle niitä, sanoin heti. On hauska katsoa, mistä se milloinkin ilmaantuu. Ihailen kyllä kylällä olevaa hoidettua pihaa, jonka kukkapenkeistä jatkuvasti nousee uusia kukkia samoille sijoille keväästä syksyyn. Round up pitää roskakasvit poissa.
Rohtovirmajuuri, ojakellukka, mesiangervo...

Unelmamies? Ystävien kannustuksesta kokeilin deittisivustoa. Kirjauduin e-kontaktiin. Tarjolle tuli kymmeniä 70-80-vuotiaita yksinäisiä. Katselin, selasin niitä. Joku yhteydenottokin  ehti tulla. Ei minusta ole tuohon, ei. Seuraavana päivänä peruutin koko osallistumiseni, sanouduin irti. Unelmaratkaisu yksinoloon voisi olla asuminen jonkun naisihmisen tai useammankin kanssa, mallina tätieni eläkeratkaisu yhteisessä kodissa. Mutta sopeutumista sekin vaatisi ja hyvää toisten tuntemista. Unelma voisi kariutua piankin ristiriitoihin. Parempi voisi olla talo, jossa asuu monia tuttuja ja ystäviä, mistä olen kuullut hyviä kokemuksia - jos itse on seurallinen. No niin, sade loppui, lähdetään pyöräilemään, täällä kun on unelmatasaiset tiet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti