sunnuntai 27. lokakuuta 2019

En minä vielä..

Kolmenkympin kriisi, keski-län kriisi, murrosikä, uhmaikä, eläkkeelle jäämisen kriisi. Kaikissa niissä pelätään seuraavia aikoja - aikuisuutta, itsenäistymistä, nuoruuden taakse jäämistä, työelämän ulkopuolella elämistä. Mikäs kriisiaika sitten tulee, seitsemänkympin kriisi, kahdeksankympin kriisi? En ole kuullut puhuttavan. Ajatellaanko, että elämän loppuvuosikymmenet ovat niin ilmeisen kamalaa ja ahdistavaa aikaa, ettei sitä tarvitse nimetäkään?
Onhan sitä tietysti tulevan pelkoa tai ainakin tietoa, että jonain päivänä minäkin pääsen kauppaan vain rollaattorilla niinkuin nuo naapurini tai näkö menee kuten runopiirin kahdella naisella. Menettää voi vielä paljon.
Vanhanakin voi ihmisellä olla psyykkinen suoja, ettei ehkä niin tapahdukaan. Kovia kokeneet voivat oppia kuten mieheni kolmekymppisenä sairastettujen syöpien ja leikkausten jälkeen: -En sure enää mitään etukäteen. Kun se tapahtuu, se on tarpeeksi kovaa aikaa. Ei kannata pilata tätä päivää.
Jotain mukavaa voi vanhanakin tapahtua. Voi parantua sairauksista tai toipua paremmaksi. Minun arkeani piristää selvästi vanhusten palvelutalon avaaminen, kiitos kaupungin päättäjille!
Juttelin itseäni vanhemman henkilön kanssa, joka kärsii yksinolosta. Kerroin palvelutaloista ja niiden tarjonnasta. -En minä vielä. Ikäkriisi? On minullakin ollut vähän työstämistä, olenko minä jo vanhuspalvelujen kohderyhmää. Ensimmäistä kertaa tämä tuli esiin palveluauton käyttäjänä monta vuotta sitten, kun istuin muiden vanhusten mukana kaupan eteispenkillä odottamassa paluukyytiä. Tunsin itseni selvästi nuoremmaksi kuin muut, mutta tuskin kukaan ohikulkija sellaista näki. Kun kerran tarvitsen näitä palveluja, olen kohderyhmää. Jos ei tarvitse, ei ole kohderyhmää.
Kuljin eilen Harjulla yliopiston lähellä. Opiskeluaika, nuoruuden vuodet ja onni nousivat vahvasti mieleen tutuilla paikoilla. Kuljin kiitollisena siitä, mitä elämä kuin yllättäen minulle silloin antoi. Tätä perspektiiviä ei ole nuorena.




4 kommenttia:

  1. Hei,löysin tänään näitä sinun koskettavia kirjoituksia, ja "jotenkin koen olevani eräiltä osin samoissa tilanteissa kanssasi". On ollut näitä muuttoja,ja "muuttolintufiilis" on tuttua.Taivaan Isän siunausta toivotan sulle,ja että saisit kokea Jeesuksen olevan kanssasi ja turvasi. Tuollaisen kukan oon halunnu jo pitkään, mutta ei ole aitoja kukkia lainkaan nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja toivotuksista, kiva jos löydät näistä jotain itsellesi!

      Poista
  2. Kriisin sijaan tekisi mieli puhua mieluummin Herman Hessen tapaan 'vaiheista'. Elämä etenee vaiheittain ja toisesta vaiheesta seuraavaan siirtyminen on joskus vaikeampaa, joskus sujuu ongelmitta. Ikääntymisen vaiheita saattaa enemmän kriisiyttää fataalit sairaudet kuin kymmenvuosien täyttymiset. Usein ajattelen, että eläkeläiselämän vaihe on monin tavoin parasta aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelin sitä, kun nuorempien ihmisten vaiheista toisiin siirtymisestä puhutaan ikäkriiseinä, mutta vanhenemisen vaiheiden hyväksymisestä ei ole samanlaisia käsitteitä. Minullekin monta eläkevuotta näyttäytyivät vehmaana, lempeään laaksona työelämän ja vanhuuden vuorten välillä, parhaana aikana ennen suuria menetyksiä ja muutoksia.

      Poista