perjantai 17. huhtikuuta 2020

Koronakuvun alla

Eläkkeelle ja sitten leskeksi jäädessä on kyllä oppinut elämään yksin ja säätelemään ankeutta. Ei tämä niin erilaista ole normaaliin verrattuna kuin työelämästä ja koulusta kotiin jääneillä. Paras keino minulle on edelleen ulos meno ja luonnon näkymät. Kun kroppa tottuu ulkoiluun, se myös vaatii sitä ja se madaltaa lähtökynnystä. Luin juuri ympäristötutkijoiden lausuntoja, että avarat maisemat tyynnyttävät mielen, vievät silmät ja aivot lepotilaan. Sehän nyt on pohjalaiselle itsestään selvää. Parasta on olla itse suojapaikassa ja nähdä edessä avara horisonttinäkymä. Meditoidessa ajattelenkin saarimökin vesimaisemaa.Tässä lähistöllä pitää jaksaa kiivetä 200 metriä korkean mäen lakipuolelle, että näkee kaukana siintävät mäet ja järven pinnat. Onneksi ikkunastani näkee aika kauas, kun katsoo vähän sivuun. Muutoin täytyy vain muistella kesämaisemia

Epätasaisen maaston harjoitusrata
Päivästä toiseen, hiljalleen elellään. Monasti on  tylsää, joskus ahdistaa, tekee mieli taas syödä jotain. Jumppaaminen laiskottaa, television kymmenminuuttiset juuri sujuvat. Jos meikäläisten pitää olla eristyksissä vuoden loppuun, on näkymä ankea.Kuinka pääsen menemään Torpalle, kuinka saareen? Helsinkiinkö ei aikakausiin? Mihin asti heitän tulevaisuusankkurin? Pitää suojautua yhteiskunnan takia, se on roolimme. Nyt pitäisi olla oma auto, mutta eipä ole enää korttiakaan. Ihmisiä on lähellä, mutta näen heitä harvoin. Tein kangasmaskin käsin ompelemalla, kun olen antanut koneen pois, ja pidin sitä varhaisaamun hiljaisella kauppareissulla. Oli hankalaa, ei tahtonut pysyä paikoillaan, nousi silmillekin näköesteeksi.Olen alkanut painaa hissin ja liikennevalojen nappuloita kyynärpäällä, ehkä se ehkäisee jotain. Vien kauppalaukut ja ulkovaatteet parvekkeelle "puhdistumaan".Ensi kertaa huuhtelin heti sellaisia tavaroita, joita muut ovat kaupan hyllyllä voineet kosketella, kuten hedelmät.


Pääsiäisaika oli virkistävä eristyksessäkin. Oli hyviä televisio-ohjelmia. Viestejä liikkui paljon. Puhelinkeskustelut ovat kuin vierailuja yksinolon sisällä. Videopuheluista näkee,
kuinka lapsi kasvaa ja oppii uusia taitoja. Nuoriso ei osaa puhua keskenään puhelimessa, lyhyet viestit ja merkit korvaavat sen. Se tyyli uhkaa tarttua vanhoihinkin. Koetan ylläpitää vanhojakin muotoja. Lähettelen lapsenlapselle kortteja ja tänään sain häneltä piirustuksen.
.Vähän ihmettelen sitä, että kirjastot eivät palvele muutoin kuin e-kirjojen avulla. Voisivathan nekin koota varauksia ja tuoda oven ulkopuolelle kuten kaupat. Koota poistokirjoja pusseihin ja laittaa ulos katoksen alta haettaviksi. Löysin taloyhtiön kirjahyllystä vielä lukemista, sitten pitää katsoa e-kirjoja.

Löytyyköhän jälkeenpäin viisaus,kuinka  tällainen tilanne olisi pitänyt hoitaa, jotta kaikkinaiset haitat olisivat pienempiä? Ovatko Ruotsin talous, ihmisten hyvinvointi ja lastensuojelu vuoden päästä paljon paremmassa kunnossa kun meillä, vaikka kuolleita on nyt paljon enemmän? Sitten ehkä lausutaan julki, että kuolleethan  ovat enimmäkseen niitä, jotka muutoinkin olisivat kuolleet  vuoden parin sisään. Kovia ovat päättäjien haasteet. Polemiikki tulee olemaan aikamoinen.Ihmisten reaktiot jäävät nähtäviksi: Hyöky ulkomaanmatkoille vai muuttoja maalle? Jälleenrakennuksen intoa vai tappioiden katkeruutta?

4 kommenttia:

  1. Viides koronaviikko (siis ensimmäisistä rajoituksista laskien) on kyllä jo paljastanut, ettei rajoitusten varmuuden vuoksi pitkittäminen ole hyväksi. Minkä varmuudenkaan? Tästä ikävästä pandemiasta ei ole kokemusta eikä viruksen käyttäytymisestä luotettavaa tietoa. - Rajoituksiin tottuu, ei se ole pulma, mutta tylsää on elämä, jossa kaikki sosiaalinen elämä on 'etänä' ja digielämää. - Mielestäni kirjastojen täydellinen sulkeminen on virhe, kirjojen muovitetut kannet kyllä jokainen osaisi pyyhkiä käsidesillä. Yritin kuunnella luettua kirjaa, lukijan ääni ei tuntunut hyvältä ja lukuvauhti oli liian nopea.
    Vanhusten kuolema surettaa, kuolevat yksin, ilman läheisiään.
    Toivon vain, että hallitus ja vastuulliset viranhaltijat sekä valtionjohdossa että sairaaloissa ja hoivatyössä jaksavat tämän. Heitä ajatellessa tuntuu niin turhalta valittaa oman elämän epämukavuuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu kyllä, että kirjastolaitos, niin hyvä yleensä, meni nopeasti ja piiloon, kirjojaan ei saanut palauttaa. Kirkko ja monet muut ovat kehittäneet uusia palveluja. E-kirjoja on kuulemma hankittu lisää. Äänikirjoja en ole koskaan kuunnellut, vielä ainakaan.

      Poista
  2. Suunnittelin jo, etta jos eristys pitkittyy, ehdotan etta kirjaston kotipalvelu alkaa tuoda 70 tayttaneille kirjakasseja. Mina ja pari muuta pidetaan soveliaita ostoksia 3 vrk karanteenissa eteisen nurkassa, ja samaa voisi soveltaa kirjoihin. (Se oli se uutinen, etta virus sailyy muovilla 72 t jne. Jaakaappitavara putsataan heti.)
    Normaalisti kirjaston kotipalvelu kay taalla oliko se nyt kerran kuussa liikuntakyvyttömien tyköna. Muistaakseni tuovat summassa sellaisia kirjoja, joiden tyylisista asiakas tykkaa. Vaatisin kylla, etta mulle tuodaan vain oman listan mukaan. Saisi tuoda sitten kun varauksia on karttunut niin paljon, etta kannattaa lahtea kuskaamaan.
    Mahtaisivatko ottaa ehdotuksen onkeensa? Paula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta on tosiaan tehdä omia ratkaisuja virussuojauksista, kun tutkimustulokset ja suositukset ovat niin ristiriitaisia. Eikö kirjasto voisi ottaa varauksia, pakata kirjat kassiin ja tuoda oven ulkopuolelle niinkuin monet kaupatkin. Kotipalvelusta en ole kuullutkaan, sehän on hyvä ainakin liikuntakyvyttömille.

      Poista