tiistai 19. tammikuuta 2021

Ikinuoret?

Huomisesta alkaen Yhdysvaltoja johtaa 78- vuotias presidentti ja first lady on 69- vuotias rouva, joka haluaa jatkaa myös professuuriaan yliopistossa. Miten ihmeessä he tähän kaikkeen pystyvät, eikö ikä tunnu missään? Eihän tämä uutta ole, onhan eläkeikäinen kansan päämies tuttu ilmiö, mutta silti tämä ajatteluttaa minua. Ei arveluta, vaan herättää ajatuksia iästä ja vanhenemisesta. Ehkä nämä ovat poikkeusihmisiä, joilla on hyvät geenit, aktiivinen elämänasenne ja kyky kääntää vaikeudet voitoksi, niin ettei masennus kuluta voimavaroja. Ero tavisten työelämään on suuri. Viisikymppinen on työnhakijana heikossa asemassa. Minulla oli hoppu eläkkeelle 62- vuotiaana, että olisi aikaa vapaaseen elämään. Amerikoissa nuorekkuutta on ihailtu kauan, sukulaisetkin ovat olleet kuvissa nuoremman näköisiä kuin olisivat Suomessa. Still going strong, kirjoittaa hiukan vapiseva käsi joulukorttiin. Meillä vanheneminen on sallitumpaa. Asenne ja mahdollisuudet vaikuttavat toimintaan. Ehkä minäkin olisin jaksanut ainakin 65- vuotiaaksi, jos olisi ollut pakko. En kyllä tiedä, mitä iloa siitä olisi ollut, vähän enemmän tienestiä kyllä. Voi olla, että nämä esikuvat vaikuttavat ikäkäsityksiin, työelämän asenteisiin ja eläkeikään.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia pohdintoja. Vaikka jokaisen voimavarat ovat omat niin elämänkaari on sama. Kuvauksissa heimon vanhin heimopäällikkö istui majansa edustalla ja arvostettuna neuvonantajana. Amerikan malli näyttää ulospäin kiihkeältä. Mietityttävää kyllä. Kotimaassakin julkkis hakee aina nuoremman rinnalle ja vanhana sirkushevosena ei osaa lopettaa vaikka aika olisi. Eläkkeelle ajoissa paras niin ja sitä kolmatta suoraa. Minulla meni turhan pitkäksi. Pitää vaan elää omien valintojensa kanssa. Tämä blogi on nyt top 3.ssa kun elämä heitti yllätyksiä. Kuvat ja pohdinnat tuovat uusia mietteitä. T P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin moni haaveilee, että voisi pitkän työuran jälkeen istuskella entisen työpaikkansa kahvihuoneessa ja uudet tulisivat häneltä kysymään neuvoa. Enpä ole kuullut sellaisen toteutumiesta kertaakaan, vaikka hiljaisen tiedon siirtämisestä ajoittain puhutaan.

      Poista