torstai 17. tammikuuta 2019

Suolistosta

Istun tässä letku nenästä vatsaan. Meneillä on  PH-vuorokausimittaus. Aamulla tehtiin manometria eli ruokatorven liiketutkimus. Voi kun jotain löytyisi ja varsinkin että löytyisi muuta apua kuin happosalpaajia.
Kuuntelin eilen Ikääntyvien yliopistossa gastrokirurgi Mecklinin luentoa suolistosta. Hän sanoi suoliston olevan nykytutkimuksen valossa enemmän "sielu" kuin aivot ovat sitä. Suolistobakteerit tuottavat aivoihin välittäjäaineita ja vaikuttavat mielialaan ja moniin vakaviin tauteihin kuten Alzheimer. Minä olen tänä sairastusaikana tuntenut koko ajan, että se outo ja vaikea pahan olon tuntemus, jota ei ole ennen koskaan ollut, nousee vatsasta, pahimmillaan se nousee kuin polttava kuume. Suolistotutkimus on aktiivista ja uusia löydöksiä syntyy. Koe-eläinten lihavuutta ja laihuutta on pystytty säätelemään ulostesiirroilla, jolloin bakteerikanta vaihtuu. Ulostesiirtoja käytetään hyvin tuloksin vaikeisiin antibioottiripuleihin. Muuttuiko minun bakteeristoni siis aivan toiseksi sydänoperaatioiden ja jodivirheen ja lääkityksen takia? Aiemmin paino tuppasi aina nousemaan, nyt on toisinpäin. Saisinko ulostesiirron?

2 kommenttia:

  1. En ole ainoa mielipiteessäni, että vatsan toimintaan liittyvät häiriötilat ovat vaikeimmin selvitettävissä ja hoidettavissa. Yleisin umpimähkähoito lienee närästyslääke ja tavallisin tutkimatta kehiin huitaistu diagnoosi ärtynyt paksusuoli. Suoli ja sielu ovat suomen kielessä sanoinakin samanoloisia. Sinullahan on taustalla myös suru ja elämänmuutos, joilla on oma vaikutuksensa.
    Toivottavasti nyt saat jotain vähän arvelua vahvempaa faktaa vaivojesi syystä ja saman tien siihen apua.

    VastaaPoista
  2. Minulla on diagnoosina refluksitauti. Sattui niin, että se mittauspäivä oli keskimääräistä paljon parempi, siis närästystä oli vähemmän kuin yleensä, vaihtelua aina jonkin verran on. Ei taida olla paljon odotettavissa,

    VastaaPoista