perjantai 26. toukokuuta 2017

Torpan kevät

On ollut hienoa olla juuri nyt Torpalla, kun koivut ensin saivat hennon vihertävän harson ja sitten alkoi tulla pysyvämmin näkyvä pyöreä muoto esiin. Pihapihlajassa hautoo rastas, pelehdittyään ensin vilkkaasti kumppaninsa kanssa. Maanviljelijät surraavat ahkerasti isojen koneidensa kanssa edestakaisin. Isoisän isoisän raivaamat pellot muokattiin tänään kylvökuntoon. Olen siivoillut tiloja, pessyt lukuisia koneellisia pyykkiä kuivumaan tuuleen ja järjestellyt innokkaimmin vinttiä, jossa ei juuri kukaan muu käy kuin minä. Mutta jos tyttärentytär olisi taas siellä yötä kesän aikana tai se pieni tyttö tutkisi nukkekoppaa ja pikkulelureppua. Täällä ei ole niin yksin kuin kaupungissa, kun tietää kaikki asujaimet ja kyläillään puolin ja toisin. Yllätysautokin ajeli pihaan, leskikollegat tulivat ilahduttamaan.
 Omat konehommani reistailevat taas. Netti suostui juuri nyt yömyöhällä avautumaan, mutta yleensä "ei ole käytettävissä". Jotain muuta on keksittävä, vaikka nettiriippuvuudesta onkin hyvä vähän vieroittua. Televisio ja radio sentään toimivat. Ajoleikkurin, ruohonleikkurin toinen etupyörä oli puhjennut talven aikana eikä sitä minun konsteillani hoideta. Osasin nyt ihan itse ladata akun. Kyllä tavallinen ruohonleikkuri olisi minulle sopivampi, vaikka kai minä senkin rikki saisin. Kauankohan sellaisella menisi aikaa (ja voimia) näiden nurmikoiden ajoon, kun päältäajettavalla menee yli puolitoista tuntia?
Veljen uudesta kodista ei kuulu mitään. Ei ole kukaan kuollut. Raadolliseksi on mennyt ihmisen elämä. Lähden kuitenkin aamulla Jyväskylään,kun on asioita, ellei aamulla muuta ilmene.

Nyt on ollut hyvä olla Torpan keväässä, toisin kuin vuosi sitten. Ikkuna on auki, käki kukkuu. Pääskysiä kaipaan. Ne ovat olleet poissa kolme vuotta. Mies piti pahana, kun pääskyset katosivat. -Mitä se tietää, sanoi. Pihalla kulkiessani sanoin miehelle: -Lähetä nyt minulle pääskysiä. Aamulla menin kahvikupin kanssa portaille ja sanoin taas samat sanat. Ja kas, sähkölangalle eteeni lennähti pääskyspari. Toivotin iloisena ne tervetulleiksi. Ne puikahtavat autokatokseen, minkä kattohirsillä ne ennen aina pesivät. Mutta sen koommin en ole niitä nähnyt. Kävivät vain tervehtimässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti