maanantai 16. tammikuuta 2017

Pesästä pihalle

"Kun hopeamaljassa hohtaa sun ruususi kuihtuvat.."
Nyt tuntuu, että yskätauti on jäänyt taa, vaikka kuivasti välillä yskitteleekin ja jalat väsähtävät. Tyttären perhe oli syömässä koulun ja harrastusten välillä. Voi jo katsoa pesästä uloskin päin. Voi ajatella, että menisi uimahalliin. Hiihtelykin olisi kivaa, mutta nuo lähellä olevat hienot harjurinteet ovat kyllä liian vaativia nousta, varsinkin ylöspäin liukuvien voimahiihtäjien jaloissa. Lakeudella eivät mäet haitanneet suksittelua tai pyöräilyä.

Kolmen viikon aikana tuli  kokemus "neljännen iän" hiljaisesta elämästä seinien sisällä voimien vähetessä. Ei se pelottavalta tunnu, jos ei ole kovia kipuja tai pelättäviä sairauksia ja jos on omaisia lähellä. Isompia vaivoja useimmille alkaa kuitenkin ilmaantua vuosien karttuessa. Se aika vaatii oman elämäntaitonsa, hyväksymisen, tyytymisen siihen, mitä on jäljellä, mahdollisten mielenkiinnon kohteiden etsimistä, jonkin sängystä ylös kannustavan aiheen hakemista, jonkin kipinän vaalimista, rukousta. Hyvän mielensä löytäminen on vielä vaativampaa sille, jonka elämää rajoittaa ja pahoittaa jatkuvasti jokin muu taho kuin oma keho tai mieli.

Muuton ajankohtaan liittyi ajatus, että nyt vielä pystyy menemään mukaan uusiin toimintoihin, että on jotain omaa menoa ja elämää. Tarjontaa on. Eläkejärjestöjä, seurakuntien toimintamuotoja, liikuntaohjelmia, ikääntyneiden yliopistoa, retkiä, kansalaisopistoa, monenlaisia harrastusryhmiä. Aloitin tutustumisen Eläkeliitosta."Kerhossa" oli toistasataa puheliasta ihmistä, ei yhtään tuttua. Ihan mukava kokemus, tervetulleeksi toivotettiin. On vain niin erilaista kuin nuorena. Silloin oli suuri into tutustua ihmisiin ja nähdä maailmaa. Junamatkoiltakin jäi aina kirjeenvaihtokavereita. Nyt tärkeiltä tuntuvat vain entiset ystävät ja tutut paikat. -Minä käyn aina näillä retkillä, että on elämässä jotain odottamista, sanoi yksi pöytäkaveri. Niin kai. Kai se on elämäntaitoa. Kai pitää antaa itselle mahdollisuus.

2 kommenttia:

  1. "...pitää antaa itselle mahdollisuus."
    Harjun rinteen nousut ja laskut ovat haastavia, mutta juuri siksi niin terveellisiä! Minä kun elän tätä murheenlaakson aikaa kenkkukoipeni kanssa voin vain haaveilla nousuista joissa hengästyisi kunnolla ja laskuista, joissa pitää pysyä pystyssä. Tuo omalta tuntuvan ryhmän löytäminen voi vaatia uskallusta. Helpoiten menee tutun mukana. Joissakin porukoissa on niin sisäänlämpiävä tunnelma, ettei sinne tunnu outo sopivan sekaan. Toisissa on liikaa 'aatteen paloa ja alhaista mieltä'. Seurakunnasta minä olen kotini löytänyt, siellä on kaikenlaisia ihmisiä ja tuttuja työntekijöitä. Uudenmuotoisia senioritoimintoja on mielestäni nyt virinnyt seurakunnissakin. Minä kävin Ikäihmisten yliopiston ryhmissä heti kohta eläkkeelle jäätyäni. Niitä ei nyt ole enää tarjolla, ehkä se budjetin kiristys kadotti sen mahdollisuuden. Vapaaehtoispuuhat ovat myös palkitsevia, kun sopivaa sattuu kohdalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän elämä tutulla, pitkäaikaisella paikkakunnalla olisi mukavampaa, kun tuntisi ihmisiä. Minulle se diakoniakirppis oli edellisellä paikkakunnalla tutustumisväylä. Täälläkin olisi samantapainen paikka, mutta nyt se ei tunnu minua enää innostavan.Surettaa tuo sinun jatkuva jalkakipusi.Minulla on siitä vain väliaikaisia kokemuksia.

      Poista